Cultura accessible

La Declaració Universal de Drets Humans estableix a l’article 27 que “Tota persona té dret a participar lliurement en la vida cultural de la comunitat, a gaudir de les arts i a participar i beneficiar-se del progrés científic”.
Les Normas Uniformes sobre la Igualdad de Oportunidades para las personas con Discapacitdad, de 1993, en l’article 10 afirma que “Los Estados deben velar por que las personas con discapacidad se integren y puedan participar en las actividades culturales en condiciones de igualdad”.

En les següents webs trobareu informació sobre activitats culturals i iniciatives que promouen l’accessibilitat de la cultura:

  • Agenda cultural accesible. Web del Centro Español del Subtitulado y la Audiodescripción (CESyA): informació sobre cinemes, teatres, museus i altres esdeveniments culturals a nivell estatal accessibles a persones amb discapacitat visual i auditiva.
  • Museus i accessibilitat. Blog creat per professionals de museus catalans amb l’objectiu de donar a conèixer experiències i projectes accessibles dels museus i les institucions culturals.
  • La mirada tàctil. Programa de la Diputació de Barcelona que es centra en el desplegament d’equipaments museogràfics, de presentació tàctil del fons i continguts del museu, com element d’inclusió per assegurar l’accessibilitat cultural a tots els visitants. Té un canal propi a Youtube.
  • Teatro accessible. Ofereix la programació de les funcions amb les característiques de l’accessibilitat.
  • Whatscine. Aplicació gratuïta per a telèfons mòbils, tauletes i altres dispositius, que permet interactuar en temps real amb altres espectadors i amb una pantalla de cinema. L’aplicació permet l’àudio descripció, subtitulat o traducció en llengua de signes a través del mòbil.
  • Gran Teatre del Liceu. Apartat del web del Liceu on es detallen diverses opcions relacionades amb l’accessibilitat que el teatre ofereix: servei d’audiodescripció en una funció de cada òpera representada, bucle magnètic, servei de subtitulació en català, castellà i anglès, aplicació gratuïta Barcelona Òpera Accés, accés a cadires de rodes (entrades a Platea amb descompte de fins el 80% i del 50% per a l’acompanyant), sessions i guies adaptades per persones amb autisme (TEA), resums argumentals de les obres i senyalística dels espais del teatre en lectura fàcil.
  • Apropa cultura. Iniciativa que uneix teatres, auditoris, festivals i museus amb les entitats del sector social per fer la cultura accessible.
  • España es cultura. Espai per a persones amb discapacitat del portal de promoció de la cultura de Espanya (Ministerio de Cultura y Deporte).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s