Espina bífida

L’espina bífida és una malformació congènita del tub neural, que es caracteritza perquè un o diversos arcs vertebrals posteriors no han fusionat correctament durant la gestació i la medul·la espinal queda sense protecció òssia.

La causa última de l’espina bífida es desconeix; no obstant això es creu que està associada a la deficiència d’àcid fòlic i que té un component hereditari.

La protrusió de la medul·la i les meninges causa danys en la medul·la espinal i en les arrels dels nervis, provocant una disminució de coordinació o fallades de la funció de les àrees corporals controlades en la zona del defecte o sota aquesta. Els símptomes inclouen una paràlisi total o parcial de les cames, amb la corresponent falta de sensibilitat parcial o total i pot haver pèrdua del control de la bufeta o els intestins. D’altra banda, la medul·la espinal que està exposada és susceptible a infeccions (meningitis). El nen amb espina bífida també pot presentar altres trastorns congènits que, en general, són trastorns de la medul·la espinal o del sistema musculoesquelètic, com la hidrocefàlia (que pot arribar a afectar fins a un 90% dels nens amb mielomeningocele), siringomièlia, dislocació de la maluc o trastorns similars.

A les biblioteques trobareu

Destacat al CIDespina bifida

Recursos web

Per mirar

HIDROCEFÀLIA

Patologia caracteritzada per una acumulació excessiva de líquid cefaloraquidi (LCR) – un líquid clar que envolta el cervell i la medul·la espinal- en el cervell. L’acumulació excessiva de líquid cerebrospinal és deguda a la dilatació anormal dels espais en el cervell anomenats ventricles. Aquesta dilatació ocasiona una pressió potencialment perjudicial en els teixits del cervell.

Article a la viquipèdia

Article a MedlinePlus

Article al NINDS