Esclerosi múltiple

L’esclerosi múltiple és una malaltia degenerativa, crònica i inflamatòria del sistema nerviós central. Apareix quan  la substància que envolta les fibres nervioses del cervell i de la medul·la espinal, que s’anomena mielina, s’ha deteriorat i presenta cicatrius (esclerosi). La mielina té la funció d’aïllar els nervis i permetre que es transmetin els impulsos amb rapidesa. La velocitat i l’eficiència en la conducció dels impulsos permet realitzar els moviments suaus o ràpids però sempre coordinats i amb poc esforç. La mielina, com el recobriment de plàstic dels cables elèctrics, assegura la correcta transmissió del corrent, però si es fa malbé es perd la informació que transporta o és incorrecta.

Es desconeix la causa que provoca aquesta malaltia. Alguns estudis suggereixen que la genètica pot jugar un paper en la susceptibilitat d’una persona cap a aquesta malaltia, però també poden influir factors ambientals com, per exemple, els virus o altres factors. Moltes característiques de l’esclerosi múltiple donen a entendre que el seu origen és autoimmune i que és el propi sistema immunològic del malalt que destrueix la mielina.

 

A les biblioteques trobareu

Destacat al CID

Recursos web

  • Fundació Esclerosi Múltiple. La Fundació és una entitat privada sense afany de lucre nascuda a Barcelona l’any 1989, amb la missió de millorar la qualitat de vida de les persones afectades d’esclerosi múltiple i destinar recursos a la investigació.
  • Esclerosis Múltiple España. Fundació sense ànim de lucre que engloba diferents entitats de persones amb esclerosi múltiple de tot l’estat.
  • Esclerosis Lateral Amiotrófica. Article del NINDS-NIH. Institut Nacional de Trastorns Neurològis i Accidents Vasculars Cerebrals. Instituts Nacionals de Salut
  • Fundela. Fundación Española para el Fomento de la Investigación de la Esclerosis Lateral Amiotrófica.
  • Fundació Miquel Valls. Fundació privada sense ànim de lucre de Catalunya que treballa per millorar la qualitat de vida de les persones afectades d’ELA i oferir suport a les seves famílies, i que lluita contra la malaltia promovent la investigació de la mateixa.
  • Aliança internacional d’associacions contra l’ELA. Associacions internacionals que lluiten contra l’ELA (Pàgina en anglès)

Documents

Per mirar