
Dues especialistes en educació sensorial i plàstica que treballen a les escoles Avenç i Ramon Fuster (Fundació Collserola) han ideat una paleta de barreges de colors inclusiva que permet treballar l’art de manera autònoma als infants amb discapacitat visual o d’altres tipus.
L’assessorament de professionals que havien treballat amb persones invidents va suposar un bon punt de partida per aquestes docents, que han realitzat un treball d’investigació de dos anys de durada per tal d’aconseguir que una alumna de 3r de primària pogués treballar les seves creacions artístiques amb les mateixes eines i autonomia que els seus companys d’aula. Han desenvolupat una investigació emmarcada en els plantejaments de recerca pedagògica que convoca la Fundació Collserola.
Després d’un intens treball, van assolir l’objectiu de dotar de significat i de vivències els colors entre iguals, alumnes de 6 i 7 anys.
Des del repte de treballar el color amb algú que no el veu ni l’ha vist mai, s’han seguit tres fases d’estudi:
- Contrucció de significats compartits des de l’experiència sensorial.
- Introducció del color. Teoria del color i diversitat cromàtica.
- Recerca del color. Materials de suport: paleta de barreges i fitxes de treball.
L’interès suscitat per aquesta paleta que inicialment era per a una alumna en concret, ha culminat en la creació d’una eina de suport que permeti planificar l’acció de barrejar els colors no només als infants invidents, sinó als infants amb qualsevol tipus de discapacitat o trastorn.
El projecte ha comptat amb la participació de FabLab Sant Cugat, un centre de fabricació digital i d’intercanvi obert al públic on es fabriquen objectes físics i prototips a partir de softwares de disseny i impressores 3D.
La “Paleta de barreges de colors inclusiva” ha obtingut el Premi Sant Cugat 2018 i es troba en fase de reajustament.
Podeu veure imatges del projecte des de #BarrejantColors.
Per a més informació:
https://criatures.ara.cat/escola/art-explicar-color-no-veu_0_2277972189.html