El Calaix de la diversitat és una bibliografia temàtica especialitzada en la discapacitat que ha estat realitzada pel Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya. En la selecció i redacció han participat: Irene Gàlvez, Biblioteca Josep Janés i Olivé de l’Hospitalet de Llobregat; M. José Maya, Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer de Sant Boi de Llobregat; Susanna Peix, Biblioteca Armand Cardona Torrandell de Vilanova i la Geltrú. Han col·laborat també Montse Rollán, bibliotecària, Iolanda Roset, Susi Cordon i Montse Àlvarez.
El calaix de la diversitat consta de tres parts:
Una guia en paper “El calaix de la diversitat: recursos per a infants i joves amb discapacitat” que es va imprimir i editar amb motiu de la celebració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, i que es va distribuir el passat desembre de 2015. En aquesta primera avançada, es donava una selecció de materials de novetats disponibles a biblioteques públiques de Catalunya.
El mes de març del 2016, i amb motiu del Dia Mundial del Llibre Infantil i Juvenil que se celebra el 2 d’abril, es va presentar la primera part de la guia completa: “Llibres adaptats i recursos electrònics del Calaix de la diversitat”. En total conté una tria de 32 llibres adaptats i 38 recursos electrònics per a infants i joves amb discapacitat.
El 26 de maig d’enguany es fa pública la segona part de la guia: “El calaix de la diversitat: recursos que tenen protagonistes amb discapacitat”. En aquest nou recull s’inclou 75 llibres infantils d’imaginació, 27 novel·les, 10 còmics i 26 pel·lícules, amb el comú denominador de tenir protagonistes amb algun tipus de discapacitat: infants, joves, o en el cas d’alguns contes, animals.
La guia completa només és accessible per internet i s’anirà revisant i actualitzant periòdicament. La guia s’adreça a infants i joves amb discapacitat i als seus familiars, a educadors, a bibliotecaris i al públic en general, que vulgui apropar-se a la realitat de la diversitat funcional a través de la ficció i la vulgui apropar als més petits i joves. Així mateix, amb la selecció d’obres amb protagonista amb discapacitat es vol reflectir la realitat que viuen els infants i els joves amb diversitat i llurs famílies amb l’objectiu de fer-los més visibles i assolir una societat inclusiva.