INTEL·LECTUAL

La discapacitat intel·lectual és un terme que es fa servir quan una persona té certes limitacions en el funcionament mental i en les habilitats socials i de la comunicació, cura personal, etc. Aquestes limitacions fan que els infants aprenguin i es desenvolupin més lentament: per exemple que aprenguin a parlar, a caminar, a vestir-se o menjar amb més lentitud.

Les causes de la discapacitat intel·lectual pot ser diversa i derivades de:

Condicions genètiques. Gens anormals heretats dels pares, o errors quan es combinen gens, o altres desconegudes. És el cas de la síndrome de  Down y la fenilcetonúria (PKU).

Problemes durant l’embaràs. Quan el fetus no es desenvolupa correctament. Per exemple pot haver un  error en la forma en la qual es divideixen les cèl·lules durant el creixement. L’alcoholisme, drogues, o infeccions externes durant l’embaràs poden causar risc i ser causa de discapacitat intel·lectual.

Problemes en néixer. Si el nadó té problemes durant el part, per exemple, manca d’oxigen i rec al cervell.

Problemes de la salut. Algunes malalties com per exemple tos convulsiva, varicel·la o meningitis poden causar discapacitat intel·lectual. La malnutrició extrema, o estar exposats a verins o elements molt contaminants com el plom o mercuri, també la poden causar.

La discapacitat intel·lectual no és una malaltia. No es pot contraure d’altres persones. Tampoc és un tipus de malaltia mental. No n’hi ha cura però la majoria dels infants amb discapacitat intel·lectual poden aprendre i desenvolupar-se.

Les classes més comunes de discapacitats intel·lectuals són: la síndrome de Down, els trastorns de l’espectre autista i la síndrome d’Asperger

A les biblioteques trobareu:

Destacat al CID

Recursos web

  • FEAPS: Plena Inclusión. Confederación Española de Organizaciones en favor de las Personas con Discapacidad Intelectual o del Desarrollo
  • DINCAT: Discapacitat Intel·lectual Catalunya