Asperger en femení

El 18 de febrer se celebra el Dia Internacional de la Síndrome d’Asperger.

Aquest any la Confederación Autismo España ha llançat la campanya #HazEspacio. La seva fi és poder reclamar i reconèixer de forma específica el Trastorn de l’espectre autista (TEA), on s’inclou la síndrome d’Asperger i fer espai per a les persones amb aquesta síndrome en la societat.
Les persones amb Síndrome Asperger tenen dificultats en la comunicació social i en la flexibilitat de pensament i comportament.

Les dones amb perfils d’Asperger tenen menys probabilitats de ser diagnosticades i és més probable que se les diagnostiqui erròniament.

El motiu pel qual l’Asperger en femení ha quedat més amagat fins ara, ha estat el fet que les nenes, noies i dones amb aquesta condició tenen unes destreses diferents de les masculines, sobretot a nivell relacional i social, davant d’un context poc sensible a les seves necessitats d’interacció social. Per tant elles són més difícils d’identificar, sobretot en la infantesa.

Característiques pròpies de l’Asperger en femení

 • Empatia més elevada.- es mostren més comprensives i capaces de desxifrar sentiments. 
 • Comunicació més aguda
 • Interessos limitats diferents.- mentre que en els homes acostumen a ser temes com l’espai, els trens o cotxes, els dinosaures i les matemàtiques, en el cas de les dones l’espectre varia cap a àmbits com la literatura, idiomes, història o l’art.
 • Alta sensibilitat
 • Intel·ligència que marca la diferència
 • Solitud i explosions.- S’hi troba menys violència física que en el masculí, però els col·lapses emocionals i sensorials s’expressen en explosions de ràbia o ploreres puntuals
 • Poca destresa motora
 • Més emocionals
 • Sexualitat poc definida o asexualitat
 • Dificultats socials més atenuades
 • Més comorbiditat.- l’Asperger en femení presenta més problemes associats, especialment en l’adolescència. Sovint s’acompanya d’ansietat i por o depressió (amb taxes de més del 30%), o de trastorns alimentaris com l’anorèxia.

Això suposa que les dones Asperger s’assenyalin i estigmatitzin de maneres diferents als homes. Aquest és el cas de la reconeguda activista mediambiental, Greta Thunberg, que rep crítiques ferotges tot i haver estat nomenada persona de l’any per la revista Time.

Greta Thumberg (Time)

Font consultada: Blog dels Estudis de Psicologia i Ciències de l’Educació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s