Còmic i salut mental
Avui, Dia Mundial de la Salut Mental, us fem a una petita proposta de còmic o novel·la gràfica que aborda la temàtica des de diferents camps de visió. Es tracta d’obres que donen un pas endavant en la narració en primera persona d’experiències, desitjos, inquietuds i denúncies vinculades al patiment generat per un problema de salut mental. Ens permetran submergir-nos en una dimensió sovint desconeguda des de la qual poder generar empatia i trencar prejudicis i estigmes.
El Nao de Brown, de Glyn Dillon. Aquesta obra explica la història de Nao, una jove que pateix un trastorn obsessiu–compulsiu, les vivències ens faran explorar la por, l’amor i el sentit de la nostra existència. Va guanyar el Premi especial del jurat del festival d’Angulema.
Cara o cruz, de Lou Lubie. Lou té ciclotímia: un trastorn de l’estat d’ànim de la família de les malalties bipolars. Una obra que uneix autobiografia i divulgació científica i que es nodreix de les vivències de l’autora per conformar un relat ple d’humor i sensibilitat sobre un trastorn mental encara poc conegut.
Albert contra Albert, d’Arnau Sanz. Als seus 27 anys, Albert s’ocupa del seu pare, que pateix un trastorn bipolar desencadenat pel consum de drogues. El dia a dia i els records de la seva infància l’ajudaran a suportar i acceptar la situació. Un còmic que pretén ser un homenatge a les persones, als seus errors i als seus esforços.
Diagnósticos, de Diego Agrimbau & Lucas Varela. Les protagonistes d’aquestes històries pateixen de diferents trastorns sensorials que es veuen reflectits en una apropiació indeguda dels mecanismes tradicionals del còmic.
Aquestes obres ens troben a les nostres biblioteques. Recordeu que els còmics sempre són una bona recepta, com podreu comprovar en aquest enllaç: Receptes còmic 2019
Avui també us volem apropar a l’entrada del nostre catàleg per ampliar informacions sobre la Salut mental.