Assetjament i ciberassetjament escolar en alumnat amb discapacitat
La Fundació ONCE i el CERMI han donat a llum la publicació: “Assetjament i ciberassetjament escolar en l’alumnat amb discapacitat”. Amb aquest instrument busquen donar a “Conèixer i reduir l’assetjament i el ciberassetjament tant de manera general com específica entre els nens i les nenes amb discapacitat”, així com donar continuïtat a la seva funció essencial de promoure la presa de consciència per “alliberar la discapacitat de la discriminació, l’estigma i les violències “.
L’assetjament i el ciberassetjament escolar són “formes de violència entre iguals” que es produeixen a les instal·lacions escolars, en els seus voltants, a les extraescolars, o des d’un dispositiu mòbil. Un alt percentatge (80%) de l’alumnat amb discapacitat, pares i professionals, atribueix al fet de “ser diferent” un factor de risc per a convertir-se en víctima de violència entre iguals.
A grans trets es poden establir 6 tipus d’assetjament escolar:
- físic: amenaces, cops, robatori o amagar material i pertinences, empentes, pallisses, etc.
- verbal: insults, agressions verbals, malnoms, desqualificacions, etc
- social: ignorar, aïllament, ostracisme social, evitar la participació en activitats, contagi de l’aversió per part de la resta, etc.
- psicològic: persecució, intimidació, tirania, xantatge, manipulació i amenaces.
- sexual: setge, inducció o abús sexual o referències malintencionades a parts íntimes del cos de la víctima. Inclou el bullying homòfon, si la causa és l’orientació sexual.
- i el ciberbullying: Utilització de les noves tecnologies per insults per missatges de text, muntatges fotogràfics o de vídeo de mal gust, imatges inadequades de la víctima preses sense el seu permís, suplantació del compte o perfil a les xarxes socials per a publicar contingut fals, etc.
La guia del CERMI i Fundació ONCE indica que el fet de tenir una discapacitat, a més de ser un factor de risc per patir assetjament o ciberassetjament escolar, també pot suposar per a l’alumnat amb discapacitat una dificultat afegida a l’hora de defensar-se, denunciar o ser tingut en compte en el moment d’expressar les seves queixes.

Per ampliar la informació podeu consultar: Cermi
Per consultar l’estudi: El acoso y el ciberacoso escolar en el alumnado con discapacidad