Esclerosi Múltiple i disàrtria

disartria6

Les disàrtries són trastorns de la parla amb alteracions motrius en la respiració, la fonació, la ressonància i la prosòdia com a conseqüència d’una lesió neurològica que afecta el sistema nerviós central i/o perifèric. Es tracta d’un transtorn comú en les persones amb escleròsi múltiple. La intensitat del trastorn depèn de la localització de la lesió i del nombre de sistemes motors afectats.

De vegades, les persones amb disàrtria senten que els falta l’aire quan parlen i es poden fatigar durant les converses. Alguns experimenten dificultats per bufar i xiular. Quan l’alteració neurològica és important, la disàrtria pot anar acompanyada de problemes per empassar.

Els principals símptomes de la disàrtria o l’alteració de la parla són:

  • L’articulació imprecisa dels diferents fonemes
  • Anormalitats en la veu com veu ronca, bufada forçada, de volum baix …
  • Anormalitats en la melodia de la parla com alentiment o excessiva velocitat al parlar, amb poques o massa variacions en el to o en el volum…

La disàrtria té tractament. Normalment, la diagnostica el neuròleg, mentre que el logopeda determinarà el tipus de disàrtria i la seva intensitat, per aplicar el tractament més adequat en cada cas. La finalitat del tractament és facilitar la comunicació entre l’afectat i el seu entorn.

Les dificultats per comunicar-se poden afectar les capacitats socials i el benestar de la persona, danyant la qualitat de vida dels que les experimenten. Per això, anar a un especialista és la solució per tractar de mantenir la màxima funcionalitat possible.

Per a més informació podeu consultar l’Observatori Esclerosi Múltiple i la Guia de Consells de les Germanes Hospitalàries 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s