Dia mundial de les malalties minoritàries, 28 de febrer

Us recordem que el dia 28 de febrer se celebra arreu el Dia Mundial de les malalties rares o minoritàries.

Es reivindica aquest dia amb l’objectiu de reclamar més investigació que doni esperança de vida a les persones que les pateixen, i visibilitzar aquestes malalties en la societat i en el món sanitari.

Les malalties minoritàries són greus, poc freqüents, la majoria, incurables, i afecten 5 de cada 10.000 persones. Al voltant del 80% són d’origen genètic. Generalment impliquen diversos òrgans i afecten les capacitats físiques, les habilitats mentals i les qualitats sensorials i de comportament dels malalts. Poden aparèixer des del naixement o la infantesa, però n’hi ha que no es manifesten fins a l’edat adulta.

L’existència de tantes malalties, amb pocs pacients per a cadascuna, les fan poc conegudes també per als professionals de la medicina. Sovint el pacient i les seves famílies han de passar per desenes de proves i visitar nombrosos especialistes fins a tenir un diagnòstic definitiu.

Aquest any s’arriba a la 12a edició del Dia Mundial de les Malalties Minoritàries. El lema escollit per l’Organització Europea de Malalties Minoritàries (EURORDIS) és “Apropant els serveis de suport als pacients”, on es posa l’accent en la necessitat d’un millor accés als diferents serveis de suport als pacients.

A Catalunya, les entitats han escollit el lema “Fem pinya, fem benestar” per fer valdre la necessitat de treball en xarxa i de coordinació entre els serveis socials i d’atenció sanitària. Tanmateix es posa l’accent en continuar millorant l’accés als serveis de suport als més de 400.000 afectats per una malaltia minoritària a Catalunya, per tal es pugui fer front amb èxit els reptes addicionals del seu dia a dia.

La Marató de TV3

Aquest any la popular Marató de TV3 estarà dedicada a les  malalties minoritàries. El dia 15 de desembre tindrà lloc la fita solidària per recaptar fons destinats a la investigació.

 

Més informació:

Fecam, Federació Catalana de Malalties Minoritàries

Asem Catalunya

Jornada d’activitats a Catalunya

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s