Gossos d’assistència, molt més que amics!

Es consideren gossos d’assistència aquells que han estats educats i ensinistrats en centres especialitzats, oficialment reconeguts, per a donar servei i assistir a persones amb discapacitat visual, discapacitat auditiva, discapacitat física, amb autisme o altres malalties. Els gossos ajuden a aquestes persones a relacionar-se amb el seu entorn i a dur a terme algunes tasques de la vida diària. Hi ha diferents tipus de gossos d’assistència:

Pigalls o gossos guia: educats i ensinistrats per guiar persones amb discapacitat visual o sord cegues.

Gossos de senyalització de sons: donen assistència  a persones amb discapacitat auditiva, avisa de diferents sons i n’indica la font de procedència, alguns exemples serien: el timbre de casa, despertador, electrodomèstics (microones, rentadora centrifugant..), telèfons fixes i diferents tons de mòbil, nom de l’usuari (avisaran si algú els crida per el seu nom), clàxon de tràfic, plors de nens i nadons, campanes i cascavells, que l’usuari ubica en llocs específics i necessaris (al voltant d’un lloc restringit per un nadó, per exemple),  alarma d’incendis …

Gossos de servei: ensinistrats per ajudar en les activitats de la vida diària, tant a l’entorn privat com a l’entorn extern, a les persones amb una discapacitat física.

Tasques especifiques dels gossos de servei: encendre /apagar llums, obrir i tancar portes, tirar de la cadira de rodes, buscar i localitzar, calaixos (obrir i tancar), desvestir l’usuari, donar suport ens els trasllats, ajudar en les caigudes, portar objectes …

Gossos d’avís: per donar una alerta mèdica a les persones que pateixen malalties com l’epilèpsia, la diabetis o altres malalties, que puguin necessitar el seu servei.

El gos ha d’estar ensinistrat com a mínim en una “habilitat de resposta adequada”, per exemple: alerta mitjançant el lladruc, alerta mitjançant el contacte físic, activació d’un sistema mèdic d’emergència, etc.

Gossos per a persones amb trastorns de l’espectre autista:  educats i ensinistrats per tenir cura de la integritat física, controlar situacions d’emergència i guiar la persona amb aquesta discapacitat. Aquests gossos s’acoblen als usuaris quan encara són nens, aproximadament entre les edats de 6 a 9 anys. Treballen per assolir els següents objectius:

  • Conductes disruptives: evitant conductes de fuga.
  • Reducció de conductes estereotipades.
  • Seguretat i prevenció d’accidents.
  • Millora la qualitat de vida de les famílies.
  • Integració social en nous entorns.
  • Millora els patrons de la son.
  • Comunicació.

Trobareu més informació a:

Aigat (Associació Internacional d’Entitats de Gossos d’Assistència i Teràpia Assistida amb Animals).

Farran, Aure. El gos és el millor amic de l’home? Possiblement sí. Ara. 15/07/2018

La importància dels gossos d’assistència per a les persones amb discapacitat. Di@ri de la Discapacitat. 01/08/2018

assistencia gos_contrast

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s