Sexualitat i diversitat funcional

mu_cronicitatLes persones amb diversitat funcional pateixen moltes vegades una doble discriminació, per raó de la seva discapacitat i per raó de sexe. El sexe és un tema encara tabú a la nostra societat, i el sexe de les persones amb discapacitat, doble tabú.

Sovint pensem que les persones amb tetraplegia, paràlisi cerebral, síndrome de Down, i altres diversitats, són asexuades, i s’amaga o s’eludeix les necessitats sexo afectives que puguin tenir. Per contra, les persones amb diversitat són més vulnerables i poden patir abusos sexuals si no coneixen o no són conscients del seu dret a la intimitat.

Per desfer aquests mites us proposem bibliografia, pel·lícules i pàgines web on podeu trobar informació interessant sobre aquest tema.

Biblioteques

A les biblioteques públiques podreu trobar bibliografia sobre el tema que intenta donar resposta i resoldre alguns dels dubtes que puguin tenir les persones amb diversitat i les seves famílies. Podeu localitzar llibres, demanar-los en préstec i fer reserves de documents. Contacteu amb la biblioteca més propera al vostre domicili.

InDiscutible

Indiscutible és un vídeo pedagògic realitzat per la Fundació Pere Mitjans i la Fundació Vicki Bernadet amb l’objectiu clar de donar veu a les persones amb diversitat a què manifestin el seu dret a la sexualitat i a la prevenció, per poder detectar maltractament i abusos sexuals. Segons fonts de la fundació, una de cada dues dones amb diversitat intel·lectual ha patit abusos sexuals.

El vídeo ha estat presentat el passat 26 de maig a la Filmoteca de la Generalitat de Catalunya i es pot descarregar en aquest enllaç.

Les sessions

La pel·lícula “Les sessions”, protagonitzada per Helen Hunt, està basada en fets reals i narra les relacions de Mark O’Brien, un periodista i escriptor tetraplègic amb un pulmó d’acer, que no vol morir sense haver tingut relacions íntimes. Amb l’ajuda d’una terapeuta sexual aconsegueix el seu propòsit i viure la seva sensualitat. El film, de l’any 2012, va posar en el punt de mira, les necessitats sexo afectives de les persones amb discapacitat.

Tandem Team Barcelona

Tandem Team Barcelona, l’associació catalana reivindica el dret de ser singular i es va constituir com a associació sense ànim de lucre, amb la missió d’impulsar, col·laborar i promoure projectes en pro de la defensa de la diferència i la diversitat en qualsevol aspecte de l’expressió humana, ja sigui social, cultural, sexual, laboral o econòmica, amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones amb diversitat funcional. L’entitat és membre d’ASPEAS: European Platform Sexual Assistance, i una de les activitats que ofereix és la teràpia i assistència sexual a les persones que el sol·licitin.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s