Sant Boi fa un gest per l’ELA

ELA SANT BOIAvui 21 de juny se celebra el Dia Mundial de l’Esclerosi Lateral Amiotròfica, ELA.

Moltes són les campanyes que es fan per sensibilitzar i donar a conèixer aquesta malaltia. Sant Boi de Llobregat, i el seu Ajuntament en concret, ha volgut afegir-s’hi a la campanya fent un gest per l’ELA, que realitza la Fundació Miquel Valls.

Moltes personalitats públiques s’han adherit a aquesta campanya que convida la gent a fer fotografies fent el gest amb la mà i formant amb els dits una L simbòlica, i enviar-les a ela@fundaciomiquelvalls.org. Cada vegada que una persona fa aquest gest ens acostem una mica més a vèncer la malaltia.

La campanya també compta amb la col·laboració dels 4 centres de salut del municipi (ABS) i l’Hospital General de Sant Boi.

Què és l’ELA?
L’esclerosi lateral amiotròfica (ELA), també coneguda com a malaltia de Lou Gehrig, és una malaltia neurodegenerativa que afecta les neurones motrius del cervell, tronc encefàlic i medul·la espinal, que són les cèl·lules encarregades de transmetre l’ordre del moviment voluntari del cervell als músculs.

La malaltia actualment no té cura i encara no es disposa de cap tractament que permeti aturar el procés degeneratiu de l’ELA.

La degeneració de les neurones motrius fa que la capacitat del cervell per iniciar i controlar el moviment muscular es perdi. En conseqüència els pacients presenten atròfia muscular que avança i provoca paràlisi progressiva. A part de l’autonomia motriu, la capacitat de parla, deglució i respiració també es veuen afectades.

Tot i això, en la majoria dels casos, la persona afectada és plenament conscient de la seva situació i del procés evolutiu de la malaltia. L’ELA tampoc no afecta la capacitat d’una persona per veure, olorar, sentir o reconèixer el tacte.

L’ELA afecta principalment persones d’entre els 40 i els 70 anys però també pot afectar persones més joves o persones d’edat més avançada. Els homes presenten una incidència lleugerament més elevada que les dones. Afecta persones de tot el món, de qualsevol raça i origen ètnic.

S’estima que hi ha unes 400 persones afectades a Catalunya, 4.000 a tot el territori espanyol i 350.000 a nivell mundial. Cada any es diagnostiquen uns 120.000 casos nous a tot el món.

La causa d’ELA no és coneguda i els científics encara no saben per què l’ELA afecta algunes persones i altres no. L’ELA és una malaltia que no només afecta la persona que la pateix, sinó també el seu entorn, com és la família.

L’esperança rau en el fet que les investigacions acabin donant fruit i es trobi un tractament efectiu per a l’ELA.

Ens els últims anys s’han produït avanços importants en el coneixement de la malaltia i s’han incrementat el nombre d’assajos clínics dirigits a trobar nous fàrmacs i tractaments efectius. Actualment científics i clínics de tot el món estan treballant en diferents vies i estratègies per tal d’assolir un objectiu comú: “Vèncer l’ELA”.

Més informació i recursos:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s