29 d’octubre, Dia Mundial de l’Ictus

Cartell Ictus RapidL’ictus, també conegut com a embòlia, accident cerebrovascular, apoplexia… és una alteració de la circulació de la sang que arriba al cervell. Potser a causa d’un coàgul que tapona el pas de la sang cap a una part del cervell (ictus isquèmic, al voltant del 85%) o bé una hemorràgia per un trencament en un vas cerebral (ictus hemorràgic, al voltant del 15%).

A Espanya es calcula que 1 de cada 6 persones pot patir un ictus al llarg de la seva vida.

La prevenció, controlar els factors de risc com ara el tabaquisme, la hipertensió, el colesterol, la diabetis, o l’obesitat, entre altres, pot  reduir l’aparició de la malaltia que pateixen al voltant de 120.000 persones a Espanya.

L’actuació ràpida, detectar els primers símptomes i actuar bé, és bàsic per baixar les estadístiques de mortalitat, ja que l’ictus és la segona causa de mortalitat per malalties, la primera en les dones.

L’ictus representa un alt motiu en la discapacitat sobrevinguda.

El Dia Mundial de l’ictus nombroses entitats, fundacions, hospitals i associacions han realitzat campanyes de conscienciació, jornades i altres activitats per fer pedagogia entre la població i alertar dels riscos de la malaltia.

Més informació:

Fundació ictus

Federació Eespañola de Ictus