Apps: tecnologia a l’abast de les persones amb discapacitat

apps-imageAplicacions accessibles i Apps d’ajuda per a persones amb discapacitat.

La tecnologia pot ser una gran aliada per a les persones que tenen alguna discapacitat. Al mercat es pot trobar un gran nombre d’aplicacions per a mòbil i tauletes creades  per ajudar a millorar habilitats cognitives i psicomotrius de persones amb discapacitat. Moltes d’aquestes Apps són gratuïtes, es poden descarregar en qualsevol telèfon mòbil o tauleta, i es troben a través de Google Play (GP) i Apple Store (AS), entre altres. Els destinataris poden ser nens, joves, persones grans o persones amb discapacitat.

A continuació us oferim un llistat, a tall d’exemple, d’aplicacions destacades pensades especialment per a persones amb discapacitat, visual o física; amb discapacitat intel·lectual, per a petits amb Síndrome de Down o TEA, i altres diversitats.

A continuació us oferim un llistat, a mode d’exemple, d’aplicacions pensades especialment per a persones amb discapacitat.

Fundació Vodafone

La Fundació Vodafone Espanya promou i desenvolupa aplicacions accessibles que poden ajudar de forma ràpida i senzilla a persones amb discapacitat o gent gran.

 • Apps útils a persones amb sordesa amb eines que facilita l’audiodescripció a qualsevol cinema o teatre; ajuda en la transcripció de la llengua de signes i altres. Són les aplicacions com Barcelona Opera Access, AudescMobile, Signame, i altres
 • Apps centrades en l’accessibilitat: Trobar llocs accessibles, denunciar punts negres d’un municipi, facilitar la comunicació amb persones amb problemes de paràlisi, i moltes més… Accessibility Plus, Hermes Mobile, Línea Accesibilidad

Fundació Orange

Centra els seus esforços en trencar les barreres en la comunicació i la participació que poden tenir les persones amb la síndrome de l’espectre autista, apostant per l’ús de la tecnologia per a millorar la qualitat de vida de les persones amb TEA.

 • Centrades en la TEA Desenvolupant aplicacions que ajuden en l’organització del dia a dia i milloren la comunicació com ara: Azahar, E-Mintza, In-Tic
 • En Appyautism, trobareu un catàleg on s’ofereixen una selecció de les millors Apps per a ordinadors i mòbils.
 • Fundació Orange també està compromesa en millorar l’accessibilitat de les persones amb discapacitat auditiva o amb ceguesa a través de les Apps que faciliten l’accessibilitat als museus i als cinemes, i que apropen la cultura a tothom amb les guies accessibles

Altres aplicacions

 • Léelo fácil. Llibres en format de lectura fàcil (GP). Projecte de FEAPS
 • CON la EM. Amb el repte de millorar la qualitat de vida de les persones afectades amb Esclerosi, l’App conté temes d’interès per a qui pateix les malalties: gestió d’emocions, alimentació, esport…; testimonis d’afectats, jocs cognitius, possibilitat de conversa amb altres afectats, etc.
 • My112. El Centre d’Atenció i Gestió de Trucades d’Urgència al Telèfon 112 CAT112 posa a disposició dels ciutadans una APP gratuïta per a telèfons mòbils que permet l’enviament automàtic de les coordenades de localització de la persona que truca al telèfon 112 per alertar d’una emergència.
 • ONCE- CIDAT Metro. Creada per Cidat-Once, és una App per a persones amb discapacitat visual. Facilita informació sobre les xarxes de metro de Madrid, Barcelona, Bilbao, València, Sevilla, Màlaga i Mallorca, referent a les línies i estacions, telèfons, tarifes, mapes i rutes.
 • Picaa. Activitats didàctiques adaptades per a alumnes amb necessitats educatives especials, amb TEA, síndrome de Down, i altres. Picaa és un projecte creat pel grup d’investigació GEDES de la Universitat de Granada.
 • Apps per a persones amb necessitats especials. Aplicacions de comunicació per veu dissenyades per ajudar a persones amb problemes verbals.
 • Apps per a nens amb disxlèxia i/o TEA. Quatre aplicacions que ajudaran als nens amb dificultats d’aprenentatge a desenvolupar estatrègies per aprendre.
 • Apps de veu. Aplicacions pràctiques per a tothom tinguin o no problemes visuals, i també molt útils per a persones cegues.
 • Apps per a discapacitat i dependència en general. Aplicacions útils per a persones amb diversitat funcional i dependència, faciliten i  milloren competències bàsiques, ajuden en localització o cerca de llocs accessibles, entre altres tasques.