Jean Dubuffett i l’Art Brut

Autora: Montse Bellet

Autora: Montse Bellet

Jean Dubuffett (1918-1985) va emprar el terme Art Brut (art en brut) per denominar l’art produït per a no professionals que treballen fora de les normes estètiques com ara malalts mentals, presoners, nens, persones amb problemes d’adaptació, etc. El terme va ser una influència del llibre “Artistry of the mentally ill” de Hans Prinzhorn.

Dubuffet va crear la seva pròpia col·lecció d’art brut amb artistes com Aloïse Corbaz i Adolf Wölfli. El 1948 va fundar la “Compagnie d’Art Brut” al costat d’André Breton, Jean Paulhan, Michel Tapié i altres.

L’Art brut apropa els instints, les passions, els desitjos… de l’home salvatge. Els impulsos més primitius i aliens a la lògica i a la raó es reflecteixen en aquestes obres, també denominades d’art marginal i outsider, per artistes al marge de la societat per expressar les seves inquietuds i sentiments.
L’interès per l’art marginal es produeix a través de la psiquiatria amb l’intent de comprendre els misteris de la ment humana, el subconscient, ja que l’espontaneïtat d’allò que és marginal resultava atractiva pel món de la psiquiatria.
Alguns artistes, com ara Paul Klee, Joan Miró, Antoni Tàpies, Vassily Kandinsky… s’han interessat en l’art brut i s’han vist influenciats per aquest tipus d’art.
Entre els artistes destacats d’art brut trobem a Adolf Wölfli, Jospeh Crépin, Jean Dubuffet, Robert Tatin…

L’European Outsider Art Association, aplega el conjunt de museus europeus d’art brut amb l’objectiu de donar suport a aquest art considerat marginal per les sales convencionals. L’EOA  organitza, del 28 de maig a l’1 de juny, la conferència anual de l’organització la “International EOA Conference 2015” que  es celebrarà a la ciutat de Palermo, sota el títol “Heterotopias: Outsider Environments in Europe

A Europa el museu d’art més coneguts és el Collection de l’Art Brut Lausanne, que compta amb les col·leccions permanents més importants d’aquest art i amb exposicions itinerants.

A Barcelona el Museu d’Art Brut (mAB), museu virtual, es va constituir a finals de l’any 2011 amb l’objectiu de donar suport a les persones vulnerables i en risc d’exclusió social. Amb aquesta iniciativa de l’entitat Sant Pere Claver-Fundació Serveis Socials, s’aconsegueix la inserció de persones amb problemes de salut mental i les considerades outsiders, i que han trobat en l’art la manera de canalitzar els seus desitjos i necessitats i una forma de lluitar contra l’estigma.

L’entitat organitza, juntament amb la Fundació CPB Salut Mental i Federació Salut mental Catalunya, el “Premi Agustí de Semir & Conxa Millán” en convocatòria específica adreçada a usuaris de serveis de salut  mental.