SPECIALISTERNE: el potencial laboral de les persones amb TEA

work22“Specialisterne”, que vol dir “els especialistes” en danès, és una empresa social que valora les especials característiques que les persones amb TEA poden tenir a l’hora de desenvolupar una tasca laboral.

Specialisterne és una de les primeres empreses al món que aprofita les capacitats de les persones diagnosticades amb TEA o similars. L’empresa cerca el conjunt d’habilitats que tenen aquestes persones i que els fan obtenir més rendiment que la mitjana en el desenvolupament de tasques en empreses de tecnologies. L’atenció al detall, les habilitats lògiques i analítiques, una capacitat superior a la mitjana a l’hora de realitzar tasques de concentració, la tolerància zero als errors… són característiques que moltes vegades els exclouen del mercat laboral, i que per contra, els fa potencialment valuosos per Specialisterne.

L’empresa compta també amb una secció de formació especialitzada per formar als futurs contractats.

Entre els clients d’Specialisterne hi ha empreses com ara Hewlett-Packard, SAP, Avnet i Microsoft entre altres.

El passat 2 d’abril, dia mundial de conscienciació de l’autisme, les Nacions Unides, va dedicar el lema de l’any  a la inclusió laboral de les persones amb autisme. En aquest marc, Specialisterne  va presentar el programa d’empresa i va remarcar l’objectiu de crear un milió de llocs de treballs per a persones amb autisme a tot el món. L’empresa, va néixer el 2004 a Dinamarca i opera en 15 països.

A Espanya es van implantar el 2013 amb la idea d’aprofitar les “supercapacitats” de les persones amb TEA i donar-les a conèixer a les empreses. De moment  ja compta amb 12 persones amb TEA treballant de consultors en llocs d’alt nivell. A Catalunya, la seu es troba a Sant Cugat del Vallès.